Najčešća pitanja i dileme u vezi kontaktnih sočiva

Kako odabrati kvalitetne sunčane naočare
Kako odabrati kvalitetne sunčane naočare
29 juna, 2017
Koja je njihova tajna: Zašto svi bolje izgledaju sa naočarima?
6 septembra, 2017
Najčešća pitanja i dileme u vezi kontaktnih sočiva

Odgovori na najčešća pitanja i dileme u vezi kontaktnih sočiva

Mogu li nositi meka kontaktna sočiva ako imam astigmatizam ?
Svakako.Postoje razne vrste mekih kontaktnih sočiva za korekciju astigmatizma.Postoje dnevna, dvonedeljna i mesečna astigmatična kontaktna sočiva različitih proizvođača, tako da prema svojoj potrebi možete odabrati najbolju opciju.Ukoliko vam jedan proizvođač nije odgovarao ne znači da drugi neće, to je moguće zbog različite tehničke izrade stabilizacije tih kontaktnih sočiva.
Mogu li kontaktna sočiva otići iza oka ?
NE! Membrana koju nazivamo conjuktivita sprečava odlazak kontaktnog sočiva iza oka. Ukoliko se dogodi da ne primjećujete kontaktno sočivo, ono se moglo sakriti iza Vašeg gornjegili donjeg kapka ili Vam je neprimeto ispalo. Ta situacija nije opasna. Potrebno je kontaktno sočivo vratiti na mesto. Ako vam to ne pođe za rukom potražite pomoć od svog oftalmologa ili optometriste.
Mogu li koristiti šminku dok nosim kontaktna sočiva ?
Da. Potrebno je paziti da kontaktna sočiva i šminka ne dođu u kontakt kako se kontaktna sočiva ne bi zaprljala i postala neudobna u oku.Ukoliko su vaše oči osetljive postoji određena šminka koja je namenjena za korisnike kontaktnih sočiva. Pravilo kod šminke je: uvek prvo stavljate i skidate kontaktna sočiva kako bi ih što manje zaprljali.
Koliko vremena je potrebno da se naviknem na kontaktna sočiva ?
Iako je to individualno, većina nosioca se navikne brzo, već kroz 15 minuta prestaju osećati kontaktna sočiva u očima. Nekima će možda biti potreban i koji dan, ali u malom procentu.
Koliko često trebam menjati sočiva ?
To zavisi o vrsti kontaktnih sočiva koju koristite. Svakako se treba držati uputa proizvođača koje su napisane na deklaraciji. Postoji mogućnost dnevne izmene, da svaki dan koristite nova sterilna kontaktna sočiva, zatim mesečna zamena, da svoja kontaktna sočiva zamenjujete svakih 30 dana. Takođe, postoje još i tromesečna, šestomesečna i godišnja kontaktna sočiva.
Imam problemasa alergijom i kontaktnim sočivima, šta da radim ?
Preporučuje se, da ako nosite kontaktna sočiva u vreme alergije, da nosite dnevna kontaktna sočiva tako da svaki dan stavite nova čista sterilna kontaktna sočiva, kako one ne bi imale na svojoj površini alergen koji bi Vas odmah po stavljanju iritirao. Svakako se savetujtesa svojim oftalmologom ili optometristom o načinu korištenja kontaktnih sočiva za period dok imate problema sa alergijom.
Smem li plivati sa kontaktnim sočivima ?
Da, ali pod određenim uslovima. Kao prvo, isključivo nositi samo dnevna kontaktna sočiva, koja ćete baciti na kraju dana. Kako kontaktna sočiva ne smeju doći u dodir sa vodom, jer kontaktna sočiva mogu apsorbovati razne mikrobe i ostale nečistoće iz vode koje mogu izazvati upalu, potrebno je nositi masku ili zaštitne naočare za plivanje, kako bi sprečili kontakt vode i kontaktnih sočiva. Svejedno je da li se radi o moru, reci, bazenu ili jezeru.
Smem li kontaktna sočiva prati vodom ?
VELIKO NE ! Kontaktna sočiva ne smeju doći u dodir sa vodom ili bilo kakvom drugom tečnošću koja nije namenjena kontaktnim sočivima. U vodi postoji opasni mikroorganizmi, a jedan od najopasnijih je parazit Acantomeba koji može izazvati jaku upalu rožnjače. U određenim slučajevima može izazvati čak i gubitak vida, ukoliko se ne leči na adekvatan način. Stoga još jednom VELIKO NE vodi.
Dok treniram smem li nositi kontaktna sočiva ?
Da, čak bi se moglo reći da je poželjno.Sa kontaktnim sočivima se dobije veće vidno polje, ne padaju sa glave kao naočare, što znači da uvek dobro vidite što je bitno. Takođe, kod sportova na otvorenom preko kontaktnih sočiva možete nositi sunčane naočare, pa Vam jako sunce neće toliko smetati.
Mogu li pozajmiti kontaktna sočiva prijatelju ?
Nikako! Kontaktna sočiva su za ličnu upotrebu i spadaju pod medicinski proizvod. Kao prvo iz higijenskih razloga nije dobro deliti kontaktna sočiva, a kao drugo postoje razni parametri kontaktnih sočiva koja Vašem prijatelju ne moraju odgovarati, pa mu takva kontaktna sočiva mogu prouzrokovati neku povredu. Svejedno je dali se radi o dioptrijskim kontaktnim sočivimaili o kozmetičkim tj. kontaktnim sočivima u boji.
Mogu li nositi kontaktna sočiva u boji, ako nemam dioptriju ?
Da. Pre prve upotrebe, bez obzira što nemate dioptriju, potrebno je posavetovati sa sa kontaktologom (oftalmologom ili optometristom) oko nošenja takvih kontaktnih sočiva i obaviti pregled, jer i takva kontaktna sočiva mogu prouzrokovati problem, ako se ne nose ispravno.
Od kada dete sme nositi kontaktna sočiva?
Dete sme nositi kontaktna sočivaod rođenja, ali samo pod nazorom oftalmologa. Treba naglasiti da su studije pokazale da deca koja koriste kontaktna sočiva imaju više samopouzdanja i lakše se sprijateljuju, takođe se bolje pridržavaju uputstva za korištenje kontaktnih sočiva nego odrasli.
Jesu li kontaktna sočiva sigurna ?
Jesu ukoliko kontaktna sočiva nosite pravilno, kako piše u uputstvu i ako odlazite na redovne kontrole, kako bi Vaše oči redovno kontrolisali, te po potrebi reagovati.
Koja su kontaktna sočiva najbolja ?
Tu nema tačnog odgovora. Koja kontaktna sočiva Vama odgovaraju zavisi od mnogo faktora, koliko često mislite da nosite kontaktna sočiva, kakav je Vaš suzni film, kakvo je Vaše oko, koju dioptriju imate, čime se bavite, tj. koju vrstu posla obavljate i u kojim uslovima radite (vlaga, klima, prašina i sl.). Ima još puno toga što određuje koja su kontaktna sočiva najbolja za Vas, ali to ne znači da će biti najbolja i za vašeg prijatelja. O vrsti i nameni svojih kontaktnih sočiva potrebno je savetovati se sa kontaktologom (optometristom ili oftalmologom).
Zašto moram menjati kontaktna sočiva kada su mi još uvek dobra ?
Kontaktno sočivo, kao i svaki drugi proizvod, ima svoj rok trajanja, što znači da kontaktno sočivo ima rok trajanja do kada ispunjava uslove za sigurno korištenje.Iako ne osećate neku nelagodu, ne znači da kontaktna sočiva nakon isteka roka ne štete Vašim očima. Najbitnije je, što razni mikroorganizmi nakupljeni na kontaktnom sočivu mogu izazvati infekcije. Kontaktna sočiva više ne propuštaju dovoljno kiseonika kroz svoj materija, pa zbog toga oko, tj. rožnjača ne dobija dovoljno kiseonika, kako bi normalno funkcionisala. Takođe, kontaktna sočiva gube svoje ovlaživače koji su ugrađeni, pa dolazi do većeg trenja i slabijeg vida, što Vi ne morate osetiti i primetiti odmah, a to je štetno. S vremenom, takvim neodgovorinim nošenjem kontaktnih sočiva, oči postanu osetljivije, upale se znaju ponavljati, kontaktna sočiva se ne mogu više nositi 10 sati dnevno, te se vremenski period nošenja kontaktnih sočiva smanjuje i vid je postaje lošiji.
Kako da znam da li je kontaktno sočivo na dobroj strani, a ne naopako ?
Samim pogledom na sočivo možemo utvrditi da li okrenuto pravilno ili naopako. Ukoliko stavite kontaktna sočiva obrnuto, nećete videti dobro i žuljće Vas. Izvadite sočivo, proverite još jednom stranu i ako je na pogrešnoj, okrenite je i stavite ponovno.
Zašto moram dolaziti na kontrole ?
Prvo i osnovno, na kontrolu je potrebno dolaziti kako bi se redovito kontrolisale Vaše oči i da bi se na vreme reagovalo, ukoliko imate neki problem. Takođe, kako bi Vam se moglo preporučiti nešto drugo, jer se Vaš život menja (posao, konzumacija lijekova, godine, dioptrija, vlažnost oka i dr.), pa vam u određenom periodu života jedan način korištenja i tip kontaktnih sočiva može bolje odgovarati od kontaktnih sočiva koje trenutno koristite.
Jednom sam nosio kontaktna sočiva i odustao. Hoće li mi sada nove odgovarati ?
Svakako bi trebali ponovno probati. Indrustrija kontaktnih sočiva napreduje i svake godine dobijamo nove proizvode, kako bi ispunili zahteve nosioca i kako bi nosioci kontaktnih sočiva bili zadovljniji. Imamo nove materijale, nove tečnosti za održavanje sočiva, dnevna kontaktna sočiva za osetljive oči za ljude koji imaju problema sa alergijama, veći raspon dioptrija, multifokalna kontaktna sočiva (za ljude koje imaju naočare za dallinu i blizinu).
Zašto je važno čuvanje kontaktnih sočiva u tečnosti za sočiva ?
Tečnost za negu i čuvanje sočiva u koju stavljate kontaktna sočiva ima sposobnost dezinfeksije sočiva. Čuvanje kontaktnih sočiva u adekvatnoj tečnosti pomaže uklanjanju preostalih bakterija i proteinskih naslaga sa Vaših kontaktnih sočiva, tako da one budu čiste i higijenski ispravne u momentu stavljanja u oči.
Koja je razlika između mekih, tvrdih i polutvrdih kontaktnih sočiva ?
Razlika je u vrsti materijala. Meka kontaktna sočiva su želastinasta i savitljiva. Privikavanje je lakše i izrađene su od hydrogela(DK= 35) ili silikon-hydrogela(DK=135). Tvrde kontaktna sočiva su na dodir tvrda i izrađene su od PMMA materijala. Tvrda kontaktna sočiva ne propuštaju kiseonik, pa se zbog toga zamenjuju postupno polutvrdim kontaktnim sočivima. Polutvrda kontaktna sočiva su ustvari tvrda gaspropusna kontaktna sočiva i izrađene su od modernih polimera. Takva kontaktna sočiva imaju visoku propusnost gasova (za oko bitan kiseonik, DK= 145), takođe su na dodir tvrda. Potreban je malo duži period navikavanja zbog tvrdoće sočiva.
Smem li kombinovati kontaktna sočiva i dioptijske naočare ?
Svakako. Neka kontaktna sočiva ne mogu se nositi ceo dan, tako da ostatak dana možete nositi svoje dioptrijske naočare, bez ikakvih problema.
Imam dvoje dioptijskih naočara, za daleko i blizu, postoje li kontaktna sočiva za mene ?
Postoje. To možete rešiti multifokalnim kontaktnim sočivima, sa kojima vidite dobro na sve udaljenosti (funkcionišu drugačije od progresivnih naočara). Takođe, to možete rešiti i drugom metodom, aplikacijom kontaktnih sočiva za daljinu (sa kojima vidite dobro daleko), a preko njih koristite naočare za čitanje.
Zašto moram čistiti kontaktna sočiva ?
Na površini kontaktnih sočiva se nakupljaju masti, proteini, mikroorganizmi i dr. Sve to može uticati na loš vid i infekciju Vašeg oka, a to ne želite jer onda ne možete nositi kontaktna sočiva. Čišćenjem kontaktnih sočiva uklanjamo naslage i time sprečavamo infekciju oka i zamagljen - loš vid. Čišćenje nikada nije 100% pa se stoga kontaktna sočiva, nakon propisanog perioda, moraju zameniti novim parom, kako ne bi došlo do raznih infekcija oka.
Smem li spavati sa kontaktnim sočivima ?
Postoji mali broj, ali tačno određen tip kontaktnih sočiva sa kojim se sme spavati, radi se o sočivima sa mogućnošću prouženog nošenja. Ako niste tražili takav tip kontaktnih sočiva, najverovatnije ih niste dobili, pa stoga nemojte spavati sa svojim kontaktnim sočivima. Kontaktno sočivo se tokom spavanja osuši u oku i prilepi za rožnjaču, pa prilikom vađenja, kada se probudite, pomeranjem tako zalepljenog kontaktnog sočiva možete oštetiti svoju rožnjaču. Takođe, tako osušena kontaktna sočiva menjaju svoje parametre, pa se može smanjiti propusna moć kiseonika sočiva do oka, što može izazvati velike probleme.

Donosimo vam odgovore na najčešća pitanja i dileme sa kojima se ljudi susreću prilikom odabira i korišćenja adekvatnih kontaktnih sočiva.