Uputstvo za izbor adekvatnog dioptrijskog stakla

Uklanjanje kontaktnih sočiva
Uklanjanje i održavanje kontaktnih sočiva
27 aprila, 2017
Akcije i popusti
8 juna, 2017
Uputstvo za izbor adekvatnog dioptrijskog stakla

Uputstvo za izbor adekvatnog dioptrijskog stakla

Osnovna podela svih dioptijskih stakala, prema materijalu od kojih su izrađena jesu stakla izrađena od pravog stakla tzv. – mineralna stakla i dioptijska stakla izrađena od plastike tzv. – organska stakla (međunarodna oznaka CR39)

Odmah da otklonimo zabludu koja je nažalost još uvek prisutna kod velikog dela naših građana, a to je ta da su mineralna stakla kvalitetnija od organskih, odnosno plastičnih stakala. Jedina prednost mineralnih stakala je ta da se mogu teže izgrebati od organskih (plastičnih) stakala, dok su sve ostale prednosti na strani plastičnih stakala – lakše su i udobnije za nošenje, ukoliko naočare padnu plastična staskla se neće razbiti za razliku od mineralnih, deci se isključivo ugrađuju samo ova plastična stakla zbog mogućnosti povrede oka kod mineralnih stakala – u slučaju neke nezgode sa naočarima, lako se može dogoditi da delić mineralnog stakla završi u oku. Zbog svih prednosti plastičnih stakala tendencija u svetskim, ali i našim fabrikama dioptijskih stakala, je potpuno izbacivanje mineralnih dioptijskih stakala iz proizvodnje i orijentacija samo na organska – plastična dioptijska stakla. Dakle, osnovno pravilo kod izbora dioptrijskih stakala za sve osobe koje nose naočare je da odaberu upravo plastična dioptijska stakla.

Kao što smo spomenuli, jedina mana koja postoji kod ovih stakala – lakše grebanje stakala, može se ublažiti nanošenjem zaštitnog sloja na stakla. Dve su osnovne vrste tih slojeva – HARD sloj – koji je potpuno bezbojan i nevidljiv i koji daje dodatnu zaštitu staklu od grebanja, a drugi je HMC (hard multi coat) sloj koji pored zaštite od grebanja sadrži u sebi i čitav niz drugih slojeva (protiv zamagljivanja, za lakše čišćenje, hidro sloj protiv zadržavanja vodenih kapljica, omogućava bolji noćni vid, smanjuje odbljesak od stakla). Ovaj HMC sloj je na prvi pogled neprimetan, ali ukoliko se zagledate, može se iz određenih uglova videti zelenkasto – ljubičasti odsjaj.

Postoje i posebni slojevi koji se mogu naneti na plastično staklo čija upotreba se danas veoma dobro pokazala, kao što je zaštitni sloj protiv kompjuterskog zračenja, zaštitni sloj od štetnih UV zraka, specijalni sloj za vozače protiv zablještavanja koji je izuzetno tražen.

HMC stakla

Dakle, predlog za svakog ko nosi naočare jeste da za svoje oči odabere plastična dioptijska stakla sa HMC zaštitom, koja su izuzetno cenovno pristupačna našim kupcima.

Pored pravog izbora stakla, bitan je i proizvođač tog stakla, kao i sama ugradnja u optičarskim radnjama.

Naša optičarska radnja sarađuje sa tri proizvođača stakala, a to su domaći proizvođač GrossOptic, zatim Slovenački OKM i Francuski Essilor. Najveći i najbolji proizvođač u celom svetu je svakako francuska fabrika stakala Essilor sa kojom i imamo najbolju saradnju, pa i najveći broj prodatih stakala kod nas potiče upravo od ovog proizvođača. Radi se dakle o vrhunskim dioptijskim staklima sa svim najboljim karakteristikama za krajnjeg korisnika.

Pored svega ovog, izuzetno je bitna sama ugradnja dioptijskih stakala u dioptijski okvir. Ukoliko se ovaj proces, a koji se obavlja u samoj optičarskoj radnji, ne uradi na pravi način, najbolje i najkvalitetnije staklo lako može postati “najgore” za osobu koja nosi naočare. Stoga, ne dozvolite da Vam bilo ko obavlja ugradnju dioptijskih stakala u dioptijski okvir. Postoje brojni parametri kojih se svaki optičar mora pridržavati kako bi staklo bilo ugrađeno baš na odgovarajući način u dioptijski okvir, kao što su tačan razmak i visina zenica, tačan stepen cilindara (ukoliko on postoji), zatim staklo treba i mora lepo i estetski da izgleda, ne sme biti nigde zagrebano ili okrznuto, što hoće da se dogodi ili usled nedovoljne stučnosti samog optičara ili usled loše opreme i mašina u optičarskoj radnji.

Sva naša dioptijska stakla, izrađujemo na najboljoj i najprecijzijoj mašinu za završnu obradu dioptijskih stakala francuskog proizvođača Briot, a svakim naočarima pristupamo kao posebnom umetničkom delu, jer želimo da naši klijenti uživaju, kako u izgledu, tako i u pogledu, kroz naše naočare. Preciznost i tačnost nemamo samo mi, imaju je sigurno i drugi optičari, ali ljubav prema onome što radimo i emocije koje imamo prema svakom “umetničkom delu” koje izađe iz naše radnje sigurno nas izdvaja od drugih.