Uputstvo za korišćenje i negu kontaktnih sočiva

Uklanjanje kontaktnih sočiva
Uklanjanje i održavanje kontaktnih sočiva
27 aprila, 2017
Postavljanje kontaktnih sočiva

Uputstvo za korišćenje i negu kontaktnih sočiva

Kontaktna sočiva u boji su jednostavna za upotrebu i održavanje! Ako do sada niste koristili kontaktna sočiva u boji to vam se može činiti malo zastrašujuće, ali sa nekoliko korisnih saveta i malo prakse, postaće vrlo jednostavno. Za upotrebu kontaktnih sočiva, sigurnost je najvažnija. Naša kontaktna sočiva su sigurna za upotrebu. Ipak, proizvođač strogo savetuje da se pridržavate uputstva. Pre nego počnete sa upotrebom kontaktnih sočiva treba nabaviti kutijicu za čuvanje kontakntih sočiva i tečnost za negu i čuvanje sočiva. Tada će vaša upotreba kontaktnih sočiva biti sigurna za vas i vaše oči.

KAKO STAVITI KONTAKTNA SOČIVA?

Prilikom prve upotrebe kontaktnih sočiva, javljaju se pitanja kako staviti sočiva, hoću li moći gledati kroz njih i slično…, ali postavljanje i nošenje sočiva sa malo prakse postaje jednostavno. Za pravilnu upotrebu sočiva, trebaće vam tečnost za čišćenje sočiva, kutijica u kojoj se čuvaju sočiva, topla voda i sredstvo za pranje ruku i ubrusi za sušenje ruku i ogledalo. Sočiva se smeju čistiti samo odgovarajućom tečnošću koja je specijalno napravljena za tu namenu. Sredstvo se može kupiti u apoteci ili optičkoj radnji.

Priprema:

 

Pre nego što dodirnete sočiva, temeljno operite ruke i osušite ih papirnatim ubrusom. Ne koristite sredstva koja ostavljaju masnoće jer bi se onda one mogle preneti na sočiva.

Sočiva se nalaze u posebnom sterilnom pakovanju. Ako se poklopac sterilnog pakovanja podigao ili je pakovanje na bilo koji način oštećeno, ne koristite sočiva !!!

Lagano protresti pakovanje, oljuštiti foliju i podići poklopac. Nakon toga zajedno sa tečnošću izručiti sočivo na dlan.

Nikada nemojte dodirivati sočivo noktom, pincetom ili bilo kojim drugim predmetom koji ih može oštetiti.

 

Stavljanje kontaktnih sočiva:

Pre stavljanja, pregledajte da li je sočivo čisto, da li ima dovoljno tečnosti u njoj i da li ivice sočiva formiraju ravnomeran krug.

Isperite sočiva tečnošću koju ste kupili u apoteci ili optici i koje se nalaze u svom orginalnom pakovanju. Sočiva isperite uvek svežom tečnošću.

Postavite sočivo na vrh kažiprsta i proverite da li je postavljena u pravom smeru.

Nakon provere možete početi sa stavljanjem. Srednjim prstom iste ruke gde je sočivo na kažiprstu malo spustite donji kapak. Kažiprstom ili srednjim prstomdruge ruke malo podignite gornji kapak.

Sada ste napravili dovoljno mesta da postavite vaše sočivo.

Stavite sočivo u oko!

Blago trepnite jednom ili dva puta i sočivo će samo odabrati svoj pravi položaj. Isti postupak ponovite i za drugo oko.

Stavljanje sočiva u oko je jednostavan postupak, ali zahteva malo prakse.

Sočivo stavljajte nad nekom čistom površinom, poput lavaboa sa ogledalom u kupatilu. Sočiva se stavljaju pre nego što se nanese šminka.Preporučuje se da se sočiva nose do 10 sati u jednom danu.

Ovo bi bilo kratko uputstvo za korišćenje i negu kontaktnih sočiva, a za sva dodatna pitanja Vam stojimo na raspolaganju.